Spring naar inhoud

De zes ambities

Waar hebben de bewoners van Den Haag behoefte aan? Dat heeft de gemeente samen met de stad onderzocht. De antwoorden waren verschillend en de gemeente heeft de behoeften omgezet naar zes ambities voor de stad. In de ambities zie je de verschillende thema's terug die de bewoners en ondernemers belangrijk vinden. De ambities zijn:

Sociaal Den Haag
Iedereen kan wonen in Den Haag
Klimaatbestendig Den Haag
Bruisend Den Haag
Gezond en veilig Den Haag
Duurzaam bereikbaar Den Haag

Haagse Mixer

Welke ambities vind jij het belangrijkste voor Den Haag in 2050? Laat het ons weten door de Haagse Mixer in te vullen. 

Start de Haagse Mixer

Ambitie 1: Sociaal Den Haag

Sociaal Den Haag

In 2050 is er in Den Haag plek voor iedereen. Of je nu oud of jong bent, wit of zwart, een hoofddoek of een mat draagt. De verschillen tussen arm en rijk zijn minder. In iedere wijk is een school, een huisarts, een supermarkt en zijn er plekken om te sporten op loop- of fietsafstand. Ook als je leeft met een beperking of moeilijk ter been bent is de stad daar zoveel mogelijk op ingericht. Dit kan wel zorgen voor minder plek voor groen, woningen en plekken om te ondernemen.

Ambitie 2: Iedereen kan wonen in Den Haag

Iedereen kan wonen in Den Haag

In 2050 zijn er voldoende huizen voor iedereen die in Den Haag wil wonen. Betaalbare flats voor jongeren en starters, eengezinswoningen voor families en gelijkvloerse appartementen voor senioren. Iedereen die wil kan in de stad blijven wonen, zelfs in hun eigen wijk. Als je door wil groeien of kleiner wil wonen dan is er voldoende aanbod. Er is altijd een betaalbaar huis in een fijne buurt die past bij jou. Al die woningen zorgen er wel voor dat het drukker is in de stad en dat er minder plek is voor bomen, parken om te ontspannen en parkeren.

Ambitie 3: Klimaatbestendig Den Haag

Klimaatbestendig Den Haag

In 2050 is Den Haag een natuurrijke, groene en klimaatbestendige stad. Er zijn veel verschillende soorten planten en dieren. De huizen zijn koel genoeg tijdens de steeds warmere zomers en warm genoeg in de winter. Op straat is er genoeg verkoeling te vinden door veel bomen en ander groen. Iedereen kan snel en gemakkelijk naar een park of het strand. En er is ruimte gemaakt in de stad om water op te vangen na flinke regenbuien. Ook zijn er slimme oplossingen bedacht zodat de stijging van de zeespiegel geen bedreiging meer vormt. Om te zorgen dat er genoeg ruimte voor bomen, parken en wateropvang is, wordt het steeds lastiger om de auto te parkeren of om nieuwe huizen te bouwen. Om door de stad te bewegen gebruik je de fiets, het OV of ga je lopend.

Ambitie 4: Bruisend Den Haag

Bruisend Den Haag

In 2050 bruist Den Haag van de energie. Jonge ondernemers krijgen hier een kans om een bedrijf te starten. Creatief talent kan experimenteren met goede ideeën in inspirerende omgevingen. En onderwijsinstellingen, bedrijven en talent kunnen elkaar makkelijker vinden. Grote en kleine bedrijven zorgen voor voldoende en gevarieerde banen op alle niveaus zodat iedereen in de stad uitdagend werk heeft. Den Haag is een gastvrije stad voor bewoners en bezoekers uit binnen- en buitenland met een aantrekkelijk aanbod van cultuur, horeca en vrijetijdsbesteding. Meer mensen wonen in de regio, of elders en komen dagelijks naar Den Haag om hier te werken. Dit kan ten koste gaan van woonruimte of groen.

Ambitie 5: Gezond en veilig Den Haag

Gezond en veilig Den Haag

In 2050 zijn we met meer inwoners in de stad maar is alles in de buurt. Zoals winkels, scholen en de sportschool. Op die manier kan iedereen alles lopen en fietsen en hebben we schonere lucht in de stad. Het wordt wel een stuk drukker. Dus zorgen we er met elkaar voor dat iedereen elkaar toch een beetje de ruimte geeft. Zonder auto’s in de woonwijken is het veilig voor kinderen om buiten te spelen. En door brede stoepen kunnen mensen, ook die met een rollator of scootmobiel, veilig over straat. Minder mensen hebben last van geluidhinder. Ook is Den Haag in 2050 een aangenamere plek om te wonen, te werken, te leren en te recreëren. Er is meer groen en water in de stad wat bijdraagt aan stressvermindering en uitnodigt tot bewegen en ontmoeten. Onze inwoners kunnen langer gezond in Den Haag blijven wonen. Wel is er hierdoor minder ruimte om te parkeren en huizen te bouwen.

Ambitie 6: Duurzaam bereikbaar Den Haag

Duurzaam bereikbaar Den Haag

In 2050 is Den Haag bereikbaar voor iedereen. In de stad zelf gebruik je het openbaar vervoer dat je snel van de stad naar Scheveningen of Loosduinen brengt. Elke wijk heeft deelfietsen die je kunt pakken om bijvoorbeeld naar het station of naar je sportavond te gaan. In jouw wijk zijn grote voetgangersgebieden waardoor je alles veilig lopend kunt doen. Mocht je een auto nodig hebben dan is er in je wijk altijd een deelauto beschikbaar op loopafstand. Zo kun je makkelijk even naar een meubelboulevard of bijvoorbeeld met je vader naar het ziekenhuis.

Ook is Den Haag in 2050 nog beter verbonden met de regio. Door nog snellere verbindingen met metro en trein tussen Den Haag, omliggende gemeenten en de andere grote steden in Nederland kunnen meer mensen op een duurzame manier sneller reizen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van updates over de omgevingsvisie? Meld je dan aan en ontvang een e-mail als er nieuws is.

Updates ontvangen

Login om verder te gaan

Ontvang resultaten Haagse Mixer

Opnieuw

Annuleren