Spring naar inhoud

Over de omgevingsvisie

Op 1 januari 2024 gaat de nieuwe Omgevingswet in. Die wet bundelt en vereenvoudigt 26 wetten over de fysieke leefomgeving. Alle gemeenten in Nederland moeten dan ook een omgevingsvisie hebben. Daarin staat wat voor stad we in 2050 willen. De mening van bewoners en ondernemers is daarbij heel belangrijk.

Veelgestelde vragen

Wat is de omgevingsvisie nou precies en wat moet je er als bewoner mee? Hier vind je het antwoord op de meeste vragen. 

Wat is de omgevingsvisie?

Op 1 januari 2024 gaat de nieuwe omgevingswet in. Die wet bundelt en vereenvoudigt 26 wetten over de fysieke leefomgeving. Alle gemeenten in Nederland moeten dan ook een omgevingsvisie opstellen samen met inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties. In een omgevingsvisie staat wat de plannen zijn voor de stad en de omgeving. Het is een visie voor de langere termijn en gaat bijvoorbeeld om onderwerpen als duurzaamheid, groen, bouwen, verkeer, gezondheid en veiligheid.

Waarom is de omgevingsvisie belangrijk?

In de omgevingsvisie staat wat we willen verbeteren, maar ook wat we willen behouden of beschermen. Er staat in hoe de gemeente, inwoners, ondernemers en organisaties denken over de toekomst van Den Haag.

Hoe kan ik meedenken over de omgevingsvisie?

Je kunt jouw verhaal over de toekomst van de stad delen. Vanaf 15 december kon je op deze website de toekomstwijzer invullen. Inwoners van Den Haag dachten mee over onderwerpen als duurzaamheid, groen, bouwen, verkeer, gezondheid en veiligheid. In 2022 organiseren we nog een verdiepend gesprek over de keuzes over de toekomst in de omgevingsvisie.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Tijdlijn

De omgevingsvisie wordt in verschillende fases ontwikkeld. Op 1 januari 2024 treedt de nieuwe omgevingswet in werking. Gemeenten zijn verplicht om een omgevingsvisie op te stellen.

Bekijk volledige tijdlijn

Ambities

De gemeente heeft al veel plannen liggen over de stad en de omgeving. Hierin staan ook ambities voor de toekomst. De 6 belangrijkste ambities hebben we overgenomen. Lees meer over de inhoud van de ambities.

Bekijk alle ambities

Contact

Heb je vragen over de omgevingsvisie, of kom je ergens niet uit? Bekijk dan de veelgestelde vragen pagina. Als je vraag er niet tussen staat, kijk dan op de contact pagina.

Blijf op de hoogte

Wil je een update ontvangen als er nieuws is over de omgevingsvisie? Meld je aan!

Updates ontvangen

Login om verder te gaan

Ontvang resultaten Haagse Mixer

Opnieuw

Annuleren