Spring naar inhoud

Verhalen

Het Nationale Theater geeft jongeren stem

Tijdreizen in je stadsdeel
 Jongeren van nu zijn de volwassenen van 2050. Hoe ziet hun stad er tegen die tijd uit? Hoe zit het dan met wonen, werken en groen, maar ook met zaken als gelijke kansen en veiligheid? De volwassenen van nu maken daar de plannen voor. Jongeren moeten de kans krijgen mee te praten, want het gaat over hun toekomst. 
 
Het Nationale Theater bedacht en begeleidt het project Wij, de stad. In de acht stadsdelen gaan acht jongeren twee dagen lang aan de slag met de thema’s uit de Omgevingsvisie 2050. De gemeente krijgt aan het slot acht visies van jongeren op hoe het verder moet met Den Haag.
 
Wat is de link tussen theater en de omgevingsvisie? ‘Wij doen veel in de stad met Hagenaars van allerlei afkomst,’ vertelt Leo Sterrenburg, hoofd van de afdeling Educatie en Interactie. ‘Het startpunt is altijd wat bewoners bezighoudt in hun leven en in hun buurt. Kunst kan daar een nieuw licht op laten schijnen. Mensen worden zich meer bewust van wat voor hen echt van betekenis is. Zo gaan we ook met de jongeren aan de slag.’
 
Dertig jaar ouder
 Een theatermaker leidt het tweedaags programma. De jongeren beginnen bij het hier en nu en brengen in beeld wat ze allemaal zien en ervaren op een tocht door de wijk. Waar zijn mooie en lelijke plekken? Wat moet anders en beter? Wat wordt er gemist? Na de scan van het heden wordt stap voor stap naar de toekomst toe gewerkt. Leo geeft een voorbeeld: 
 
‘We vragen de jongeren een volwassene te interviewen die nu net zo oud is als zij in 2050 zullen zijn. Daar zit ongeveer dertig jaar verschil tussen. Door van mensen op die leeftijd te horen wat zij van belang vinden, kun je je beter voorstellen hoe je zelf tegen die tijd zal zijn.’
 
Deskundigen van de gemeente werken mee aan het programma. Bij alle sessies is een toneelschrijver aanwezig die na afloop verslag doet in de vorm van een verhaal, een gedicht of misschien een dialoog. De gemeente gebruikt deze input bij het opstellen van de definitieve omgevingsvisie. 
 
‘Ik ben heel benieuwd wat jongeren te zeggen hebben. Het programma laat ze gericht nadenken over de maatschappij van de toekomst. Dat wordt echt interessant. Hun stem is belangrijk. Zij gaan de gevolgen merken van de beslissingen die nu worden genomen of nagelaten.’

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur ons een bericht. Samen maken we jouw verhaal klaar om op de website te delen. Artikel gepubliceerd op:
9 februari 2022 15:30

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Wil je niets missen? Meld je aan en ontvang een e-mail als er een update is over de omgevingsvisie.

Ontvang updates

Login om verder te gaan

Ontvang resultaten Haagse Mixer

Opnieuw

Annuleren