Spring naar inhoud

Blik op 2050 met de Haagse mixer

Den Haag in 2050. Hoe ziet de stad er dan uit? Duurzaam, sociaal, bereikbaar, veilig en met betaalbare woningen voor iedereen? Kan dat allemaal tegelijkertijd? En hoe dan? De gemeente vraagt Hagenaars keuzes te maken.

Sofie (4) is de jongste deelnemer aan de stadsbrede bijeenkomst over de toekomst van Den Haag. In de kinderhoek bouwt ze in een kijkdoos aan de speelplek van haar dromen. Vader Robbert Korving (38) helpt mee met knippen en plakken. In 2050 is Sofie 46 jaar jaar en woont ze misschien nog steeds in Den Haag. De volwassenen van nu bepalen hoe haar stad er dan uitziet. Op 7 oktober is dat de grote vraag op een evenement in het Atrium.

Haagse Mixer

De gemeente werkt aan een Omgevingsvisie 2050 met daarin de grote lijnen voor de toekomst. Hagenaars kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden. Daarvoor is de Haagse Mixer bedacht: een ‘mengpaneel’ met zes schuiven om de perfecte mix voor de stad in 2050 te maken. Hoe hoger de schuif hoe belangrijker het onderwerp, zoals Sociaal Den Haag of Bereikbaar Den Haag. 

Stijging van de zeespiegel

Nanna Morgenroth (29) woont sinds drie jaar in de Heesterbuurt. Zij buigt zich in het Atrium over de Haagse mixer. ‘Ik vind Klimaatbestendig Den Haag heel belang-rijk. Kijk bijvoorbeeld naar de stijging van de zeespiegel. Kun je hier straks nog wel veilig wonen? Je hoort er weinig over. We kunnen ons beschermen door de natuur en het water meer ruimte te geven.’ Veel bezoekers delen de zorgen van Nanna. ‘Eigenlijk tellen alleen klimaat en duurzaamheid,’ zegt de twaalfjarige brugklas-ser May. ‘Als je die voorop zet, dan komt de rest ook goed.’

Bijeenkomsten in de stadsdelen

Afgelopen zomer hebben al bijna 500 Hagenaars de Haagse mixer gespeeld op straat, in winkelcentra en bij evenementen. ‘Het is te vroeg voor conclusies,’ vertelt projectleider Demet Voûte. ‘Wat we wel zien is, dat Hagenaars de zes thema’s van de mixer herkennen als bepalend voor de toekomst en dat ze begrijpen dat de stad keuzes moet maken.’ Dit najaar zijn er bijeenkomsten in de stadsdelen. Bewoners kunnen aangeven wat er in hun wijk voorrang verdient. Als voorkeuren uit elkaar lopen, zal dat terug te zien zijn in de Omgevingsvisie 2050. 

Gezond Den Haag

Laurens Schrijnen (71) uit het Zeeheldenkwartier maakt zich zorgen over de toekomst van de winkelstraten. ‘Als er bij ons in de wijk een winkel verdwijnt, komt er bijna standaard horeca voor in de plaats. Overal in de stad gebeurt hetzelfde. Hoe ziet een winkelstraat er in 2050 uit? Wat houden we over: een supermarkt en voor de rest horeca? Het aanbod bestaat ook nog eens grotendeels uit fastfood. Als je in 2050 een Gezond Den Haag wil, dan moet je nu de ongezonde horeca aan banden leggen. Doe het voor onze kinderen en kleinkinderen.’

Dit artikel is verschenen in de Stadskrant nummer 10 op 25 oktober 2023. 
Artikel gepubliceerd op:
7 november 2023 13:51

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Wil je niets missen? Meld je aan en ontvang een e-mail als er een update is over de omgevingsvisie.

Ontvang updates

Login om verder te gaan

Ontvang resultaten Haagse Mixer

Opnieuw

Annuleren